Slapen

Slapen

Goed slapen is niet voor iedereen weggelegd, ik kan erover meepraten. Mijn slaapkwaliteit was niet zo best. Dit heeft direct gevolgen gehad voor mijn hersenen.

Voldoende rust draagt bij aan een optimale hersenfunctionaliteit. Het levert op korte termijn een beter geheugen op en verbetert de concentratie. Op de lange termijn is goed slapen een preventiefactor voor hersenaandoeningen zoals; depressies, beroerte en dementie.

In de meeste gevallen wordt het s ’nachts niet kunnen slapen veroorzaakt door stress, spanning en gebeurtenissen van overdag die je ’s avonds niet van je af kunt zetten. Je raakt overbelast en het stresssysteem komt niet tot rust. Als je te lang last hebt van stress en je lijf zich niet kan herstellen van stress, kun je een burn-out krijgen.

 

Uitputting

In november 2016 kreeg ik een burn-out. Mijn energie niveau was ver te zoeken en had geen puf meer om uit mijn bed te komen, mijn dag en nachtritme was verstoord, ik wist geen raad met mezelf, snapte er niets van, had een kort lontje, kon niet ontspannen en ook mijn gezin leed eronder. Tot ik hulp kreeg van Winnock en mindfulness ontdekte.

Ontspanning

Doordat ik mijn rustmomenten pakte in de ochtend, middag en avond, zorgde dit ervoor dat ik veel rustiger in slaap kon vallen, mijn gedachten verzetten door alleen al te letten op mijn ademhaling en het ontspannen van mijn spieren. De welbekende bodycheck hielp mij hierbij.

 

Ochtend; ik maak met mezelf een afspraak en stel een doel voor deze dag. Een doel waar ik zelf grip op heb, een doel wat haalbaar is en een doel waar ik controle over heb. Dat kan zijn 3 momenten  inplannen waarbij ik even stilsta bij mezelf en voel hoe het met mij gaat.

Middag; op dagen dat ik achter mijn pc zit, ga ik naar buiten om te wandelen. Even een blokje omlopen om de vogels te horen fluiten en de wind in mijn gezocht te voelen.

Avond; Wanneer ik ga slapen, laat ik mijn negatieve gedachten en gevoelens gaan en spreek ik mijn dankbaarheid uit voor deze dag, waarnaar ik afsluit met een bodycheck.

Dit zorgde ervoor dat ik rustig kon inslapen, mij overdag beter kon focussen, ik weer energie kreeg, keuzes maakte voor mezelf en nieuwe kansen en mogelijkheden zag!

Hoeveel uurtjes slaap heb jij? Hoe staat het met jouw energieniveau?